Naturnära egenvård från norden | Fri frakt från 399kr

"Jag är inte

ett dugg torr längre"

Artikel i Året Runt, 2021:

Få saker påverkar humöret och livskvaliteten så mycket som smärta. Hjälpen mot Lottas besvär med torra och sköra slemhinnor och ständiga urinvägsinfektioner var närmare än hon kunnat ana.

 

Sedan ungdomen har Lotta haft besvär med ständiga urinvägsinfektioner och antibiotikakurerna avlöste varandra.


- Urinvägsinfektioner har varit min grej i alla år. Jag kissade taggtråd och det sved konstant. Det var ett evigt springande på toa och det enda som bet var antibiotika, säger Lotta.


Som en konsekvens av en urinvägsinfektion drabbades Lotta dessutom av njurbäckeninflammation. Hon fick ytterligare en antibiotikakur, och denna gång en ännu starkare.


- Efter det var jag superduper noga med symptomen för att inte skada njurarna.

Lotta Intim

Stark kortisonsalva


Vid en vanlig rutinkontroll hos gynekolog upptäckte gynekologen att Lotta led av hudsjukdomen Lichen sclerosus.


- På kontrollen råkade jag klaga över att jag hade ont, att det sved och smärtade. Det tärde att ha så ont och samlivet blev lidande.


Undersökningen visade att slemhinnorna var vita istället för vackert rosa. ”Inte konstigt att det gör ont”, sa gynekologen, ”de är torra och sköra och spricker vid minsta beröring. Du har fått lichen sclerosus, en inte helt ovanlig hudsjukdom hos kvinnor i medelåldern”.


- Han förklarade att urinröret har en packning som gör att det håller tätt och inga bakterier kommer in. Om man tänker att packningen är av gummi så blir den mindre elastisk när vi blir äldre. Du vet hur torr en gammal gummisnodd ser ut, sa han, berättar Lotta.

Lotta fick med sig en stark kortisonsalva hem och ett behandlingsschema för hur hon skulle smörja underlivet för att minska inflammationen och läka huden.


- Salvan hjälpte mot smärtan men så var det också den tuffaste salvan som de flesta får mot hudsjukdomen. Urinvägsinfektionerna däremot hängde sig envist kvar.


Även om salvan hjälpte mot smärtan så kände Lotta ett visst motstånd mot att använda så starka salvor en längre tid. Under årens lopp har hon också testat varenda olja och kräm som ska lindra torra och sköra slemhinnor. Men inget har hjälpt. Lotta hade inte mycket hopp kvar när hon besökte en hälsokostbutik.

Lotta Motorcykel

Hjälpte snabbt


I hälsokostbutiken fick hon rådet att pröva Blackurrant Oil från Q for Skin, en olja med svartvinbärsfröolja, kokosolja och sheasmör, och fick med sig ett prov hem.


- Jag smörjde in mig och märkte direkt att oljan hjälpte. Huden kändes omedelbart mjukare och mer följsam. Dagen efter hängde jag på låset och köpte oljan och började smörja med den minst tre gånger om dagen.

Lotta var så glad åt resultatet att hon hörde av sig till företaget som då också rådde henne till att testa kapslar med samma verksamma ämne.


- Jag började med Svartvinbärskapslarna för att även stötta huden inifrån. Efter ca ett år var Lotta på återbesök hos gynekologen. Han konstaterade förvånat att huden i underlivet blivit så fin. Fortsätt med det du gör, sa han.

 

Det har Lotta gjort, hon smörjer fortfarande med oljan och tar kapslarna. Numera är allt trassel med underlivet som bortblåst. Hon har inte längre några problem med torra och sköra slemhinnor. Även urinvägsbesvären har äntligen gett med sig, så nu behöver on varken kortisonkräm eller antibiotikakurer.

Jag är inte ett dugg torr längre. Livet har blivit mycket enklare och det är så skönt att slippa besvären!