”Min hud har nu en elasticitet och mjukhet som jag aldrig upplevt”
Artikel i Ditt Val, 2013:
Karin Skeppstedt fick kontroll över sina eksem genom att lägga om sin kost och tillföra fettsyror från både in- och utsidan.
Jag heter Karin Skeppstedt, en glad fyrabarns mamma på 43 år. Jag har alltid lidit av atopiska eksem och har sedan jag var barn varit beroende av starka kortisonkrämer. Mina eksem har i vuxen ålder mest suttit på händer, ben och i de värsta perioderna även på hals och i ansikte.
Som barn satt eksemen som klassiska böjveckseksem. Jag har även en kontaktallergi mot två ämnen som är vanliga i de flesta parfymerade hudvårds- och rengöringsprodukter. Dessa ämnen undviker jag helt genom att bara använda oparfymerade produkter.
De senaste åren har jag börjat intressera mig för hur kosten påverkar min hud och mina eksem. Under mina fyra graviditeter har eksemen varit bättre och under dessa perioder har jag också varit extra noga med vad jag stoppat i mig. Efter sista amningen, när livet började rulla på i vanliga banor igen, kom även eksemen tillbaka i förnyad styrka.
Som värst var det hösten 2012. Jag insåg att en förändring var nödvändig. När jag fick en bok om raw food i julklapp tog jag det som ett tecken på att det var dags. Vid nyår började jag äta 100% raw food. Jag tog bort alla mjölkprodukter, gluten och kött. Efter ca 10 dagar fick jag en enorm utrensningsreaktion där eksemen blev mycket värre. Jag såg ut som en boxare med helt igensvullna ögon. Inte roligt!
Jag träffade, tack och lov, rätt personer i en hälsobutik som uppmuntrade mig att fortsätta och efter ca 3 veckor klingade symtomen av. Jag lärde mig bland annat vikten av att tillföra kroppen rätt fettsyror både inifrån och utifrån. Jag fick med mig svartvinbärskapslar samt hela serien med svartvinbärsprodukter, kräm, olja och schampo. Nu kom den stora förändringen. När vi träffades igen och utförde samma mätningar som vid första besöket såg vi avsevärda förbättringar i resultaten. Sedan februari är jag helt fri från eksem och har inte använt kortisonkräm en enda gång.
Vad gäller min kost så äter jag nu 50% raw food och 50% lagad vegetarisk mat. Jag utesluter fortfarande mjölkprodukter och kött. Ibland blir jag sugen på en smörgås och då unnar jag mig det, men jag mår allra bäst när glutenintaget är lågt. Jag äter 3 –4 svartvinbärskapslar per dag. Min hud har nu en elasticitet och mjukhet som jag aldrig upplevt. Självklart är den fortfarande skör efter alla år med kortisonkräm men om jag är duktig och använder handskar vid disk och städning samt återfuktar händerna regelbundet under dagen så har jag inga besvär. Detta är för mig ett mirakel. Jag rekommenderar svartvinbärsfröolja till alla med liknande problem.
”Min hud har nu en elasticitet och mjukhet som jag aldrig upplevt”