SE | EN
SE | EN
Q for Skin
Q for Skin
SE | EN
Skam. Otillräcklighet. Nedstämdhet. Oro. Förlorad kvinnlighet.

Det är vad torra slemhinnor och sjukdomarna som drabbar underlivet skapar hos oss kvinnor.

 

Vet du vad vestibulit är? Jag blir inte förvånad om du inte vet för du är absolut inte den första. Ändå uppskattar man att var tionde kvinna mellan 18-25 år drabbas av just vestibulit, en annan studie till och med fler, men ändå vet knappt någon vad det är.

Jag heter Jennie. Jag upptäckte att sjukdomstillståndet existerade en dag när jag satt framför datorn och Googlade i ren desperation. Jag hade då haft stor problematik i mitt underliv i 2 år men hade varken tagits på allvar eller fått hjälp.

Kronisk svamp var det enda läkarna sa och gav mig medicin, men när svampen var borta stannade symptomen kvar - och slemhinnorna blev allt sämre. Jag kunde inte använda tampong, ha samlag betydde smärta och ett tag kunde jag inte ens ha på mig byxor eller cykla.

 

Vestibulit är ren och skär smärta i underlivet. Brinnande vulva ett annat ord. Slemhinnan kring öppningen blir överkänslig och torr vilket gör att minsta beröring leder till stark sveda och brännande smärta. Och trots att de uppskattar att så många kvinnor drabbas så finns ingen forskning och inte heller någon framtagen fungerande behandling.

 

När jag upptäckte att jag kanske skulle få leva med Vestibulit hela livet blev jag livrädd. Vem kommer vilja ha mig när jag är såhär? Hur ska jag kunna få barn och leva bra?

Sanningen att säga så var min egen bild av smärta i underlivet ett normalt tillstånd. Det är väl så att vara kvinna? Att sex kan göra ont men jag tar mig igenom det ändå för det är bara så det är för oss kvinnor. Vår njutning är inte lika viktig och skammen som infinner sig om jag inte kan leverera den sexuella normbilden av kvinnan får mig att känna mig otillräcklig.

 

Och det är just det, skammen.

 

Vi måste börja prata om våra underliv! Måste börja dela våra historier och sätta ner foten och försöka respektera våra kroppar. Jag har betydligt fler kvinnor omkring mig som lider av någon form av sköra slemhinnor än kvinnor som inte har det. Och kvinnor som har sex fast det gör ont och kvinnor som har svampinfektion på svampinfektion och får utskrivet Pevaryl som förstör slemhinnan - men som ingen berättar om.

Ett steg i den rätta riktningen är att jag testat allt. Jag är nästan symtomfri från Vestibulit idag efter en multi-behandling som krävde jobb både mentalt, fysiskt och känslomässigt. Det enda det lämnade kvar var utmattade och torra slemhinnor. Men jag hade gett upp lite, tänkte att det ändå väl är ett normaltillstånd för oss kvinnor.

 

Men så för två månader sedan började jag jobba på en Hälsokraft-butik och fick höra om en svartvinbärsfröolja vi sålde som enligt kunderna skulle vara så otroligt bra för slemhinnorna. Jag förväntade mig inget speciellt eftersom fyra år hade gjort mig ganska skeptisk. Men när jag kommit in på dag två var det plötsligt som om hela slemhinnan var utbytt. Fyra år och sedan räckte två dagar för att känna mig nästan helt läkt. Två dagar...

Så hoppet har åter tänts och jag sätter ner foten och säger nej, torra och sköra slemhinnor är inte ett normaltillstånd för oss kvinnor! Och framförallt är det dags för oss att låta Fifi ta plats.

 

Hon har varit undangömd i alldeles för många sekel.

 

Med kärlek till alla kvinnor,

Jennie

Q for Skin AB® · Box 8195 · SE-163 08 Spånga · Sweden · Phone +46 (0)8-754 37 00 · info@qforskin.se · www.qforskin.se · © 2021 · Sitemap