SE | EN
SE | EN
Q for Skin
Q for Skin
SE | EN
Sofias erfarenhet av Q for Skin

Artikel i tidningen MåBra augusti 2013

 

"Nu kan jag släppa ut mitt håret

Sofias hårbotten kliade och kliade. En kur med olika fettsyror blev räddningen!

 

Slarv med kosten i kombination med stress gav Sofia extrem klåda och mjälliknande flagor i hårbotten. Det var så illa att Sofia ständigt tänkte på hur hon skulle sätta upp eller kamma håret för att dölja irritationen i sin hårbotten.

- Jag var oerhört begränsad, jag kunde aldrig ha utsläppt eller testa nya frisyrer när jag ville göra min fin. Jag hade alltid håret uppsatt.

 

Efter 3 år med klåda fick Sofia nog och gick till husläkaren som gav rådet att använda mjällschampo och kortison – trots att Sofia var säker på att det inte var mjäll hon led av. Det hade hon haft enstaka gånger när hon var yngre, men det här var någonting annat. Flagorna var extremet många – mer än vanlig mjäll. I perioder var de också väldigt stora.

- Men jag gjorde som läkaren sa, fast det blev bara värre. Jag fick ännu mer klåda och om jag tyckt att flagorna var som snö innan så hade det blivit snöstorm nu. Det kliade så in i norden, jag höll på att bli tokig.

Sofia har alltid varit intresserad av alternativ medicin och sedan flera år använt naturliga produkter till kroppen och ansiktet. En dag gick hon förbi en hud- och hårvårdssalong som skulle göra en hårbottenstudie. Sofia anmälde sig och fick veta att hennes hårbotten var näst intill tom på fett – hudbarriären var otät och kunde inte bibehålla fukt.

- Det var självklart för mig att vara med i studien. Jag ansåg att jag åt bra och borde ha fått i mig tillräckligt med rätt sorts fett, men så var det tydligen inte.

Q for Skin, företaget bakom studien, ville undersöka vilken effekt oljor av havtorn och svartvinbärsfrön kan ha mot klåda, beläggningar och torrhetsflagor. Sofia fick en specialborste, kapslar med havtornsolja och svartvinbärsfröolja samt ett schampo mot klåda. – Efter 2 veckor hade jag ingen klåda alls, säger Sofia.

 

För att hålla sin hårbotten i schack äter Sofia numera två havtornskapslar per dag, tvättar håret med ett specialschampo och borstar igenom det noggrant med sin specialborste. Problemet i hårbotten kommer och går, särskilt när hon är stressad eller när det är kallt ute. Men hon kan kontrollera irritationerna. – Det är ganska tidskrävande, men det är definitivt värt det! Med rätt rutiner fungerar det bra. Det är fantastiskt skönt. Nu mår jag väldigt mycket bättre, jag kan ha håret utsläppt och slipper den inre stressen, säger Sofia.

 

Ellinor Nilsson, sjuksköterska och vd för Q for Skin, berättar att det som är speciellt med hårbottenkuren är att man tillsätter vegetibiliska oljor från havtorn och svartvinbär inifrån och utifrån. Oljorna återställer de irritationer som beror på torr hud. Kuren består också av ett milt schampo med anti-svamp effekt och en borstteknik som stimulerar hårbotten. – I vår studie blev cirka 80 procent bra på två veckor och efter fyra veckor blev de flesta helt bra. Men det är ingen ”quick fix”. Det kräver tid och eget arbete för resultat. Hur mycket tid beror på hur länge man har haft besvär och hur omfattande de är, säger hon."

harbottenbesvar_mabra_2013

Q for Skin AB® · Box 8195 · SE-163 08 Spånga · Sweden · Phone +46 (0)8-754 37 00 · info@qforskin.se · www.qforskin.se · © 2021 · Sitemap